Choď na obsah Choď na menu
 


Drobné vysvetlivky k jednotlivým aplikáciam

25. 9. 2008

 

Fring

Zjednodušene povedané: Fring je aplikácia pre mobilné telefóny, umožňujúca najmä VoIP (internetové) telefonovanie cez Skype z mobilu (z mobilu na mobil, z mobilu na PC a z PC na mobil). Telefón musí byť vybavený operačným systémom Symbian, alebo Windows Mobile. Na „javáckom“ telefóne je možné používať len aplikáciu MiniFring, ktorá ale dokáže iba textovať (chat). Skype je aplikácia pre PC určená na VoIP telefonovanie. Spoplatňuje sa len prenos dát cez internet.

 

Nimbuzz

Podobne ako Fring, avšak Nimbuzz je aplikáciou aj pre mobilné telefóny aj pre PC. Existuje verzia Lite (pre chat) a verzia Full (aj pre telefonovanie). Nimbuzz aplikáciu pre telefonovanie (Full) je možné používať aj pre telefóny s operačným systémom Java. V tom prípade je však komunikácia spoplatnená čiastočne ako prenos dát cez internet, ale najmä ako hovor z mobilu na vnútroštátnu pevnú linku (pre Slovensko v Bratislave). Ide o hybridné spojenie VoIP telefónie so štandardným telefonickým hovorom. Spoplatňuje sa v takomto prípade (Java) aj prichádzajúci hovor, nakoľko sa pre uskutočnenie prichádzajúceho hovoru musí aplikácia taktiež spojiť s daným vnútroštátnym telefónnym číslom. Hlavná výhoda spočíva ale v tom, že je vôbec možné sa z „javáckeho“ telefónu dovolať niekomu na Skype (teda aj na Fring na mobil cez Skype). Má to po finančnej stránke zmysel najmä vtedy, keď sa chceme telefonicky spojiť s niekým v zahraničí.

 

Jimm

Jimm je aplikácia pre mobilné telefóny s operačným systémom Java, umožňujúca textovať (chatovať) cez ICQ.

 

Jimm Aspro

Novšia verzia Jimma (prechod na jadro 0.6). Možnosť nakonfigurovať si aplikáciu Jimm Aspro podľa svojich predstáv (grafika, jazyk, moduly, názov, apod.). Verzia pre PC.

 

Gmail

Aplikácia určená pre telefóny s Javou, pre rýchle spojenie so svojim e-mailovým kontom zriadeným na Google.

 

E-mail klient

Jednoduchá aplikácia e-mailového klienta pre mobil. Keď sa napríklad vymaže „zabudovaný“ e-mailový klient, ktorý je súčasťou firmvéru mobilu (ako sa to stalo mne) a nechce sa ísť a čakať na opravu v servise (pretože aktualizácia firmvéru cez internet nepomôže), zatiaľ možno postačí a pomôže aj takýto klientík.

 

Opera Mini

Vynikajúci internetový prehliadač pre „javácke“ telefóny.

 

Skyfire

Špičkový internetový prehliadač do mobilných zariadení s operačným systémom Symbian S60 a Windows Mobile. Podporuje snáď všetky hlavné štandardy multimédií vo Web 2.0:  Ajax, Javascript, Flash 10, Windows Media Video. V tomto prehliadači je možné sledovať televíziu.

 

Tagg

Aplikácia ako čítačka špeciálnych grafických kódov, zosnímaných fotoaparátom mobilu. Zosnímaný kód môže obsahovať zaujímavé podrobné informácie (napr. cestovný poriadok, program kultúrnych podujatí a podobne). Pracuje pod operačným systémom Java.

 

Slick a iné

Slick je aplikácia pre mobilné telefóny s operačným systémom Symbian a Windows Mobile, ktorá umožňuje textovať (chatovať) cez ICQ, ako aj ďalšie protokoly (AIM, MSN, Yahoo, Jabber, Google Talk).

 

EuroKalkulačka

Dobrá aplikácia kalkulačky pre rýchly prepočet eura na koruny a naopak. Pracuje v mobilných telefónoch s operačným systémom Java.

 

Mapy aplikácia

Štandardné, satelitné a hybridné mapy priamo na displeji mobilného telefónu s operačným systémom Java.

 

Java slovníky

Prekladové slovníky ako aplikácie do mobilných telefónov s operačným systémom Java. Keďže s veľkou pravdepodobnosťou nebude možné nastaviť parametre konkrétneho slovníka (ktorý si chceme stiahnuť) zo vstavaného "javáckeho" či "symbiaňáckeho" wapovo - internetového prehliadača v mobile, bude nutné ísť na danú stránku cez prehliadač Opera Mini. Po nastavení troch parametrov v hornej časti stránky (typ slovníku, výrobca telefónu a model telefónu) sa načíta nové okno, kde klikneme na virtuálne tlačidlo "Stáhnout" (pre JAR súbor). Otvorí sa ďalšie okno, kde potvrdíme "Open" a následne pokračujeme podľa textových pokynov telefónu.

 

YouTube

Aplikácia určená do mobilných zariadení, ktoré pracujú pod operačným systémom Symbian a Windows Mobile. Výhodou je najmä možnosť súvislého sledovania obrazu a zvuku, pružnosť a rýchlosť vyhľadania videa, jednoduchosť a komfort zároveň. Videá je možné sledovať aj bez použitia Dynamickej verejnej IP adresy. Viac tu.

 

JoikuSpot Light

Táto aplikácia urobí z mobilného telefónu s operačným systémom Symbian a s podporou prístupu na siete WLAN, prenosnú Wi-Fi stanicu. Takto si môžeme vytvoriť v blízkom okolí nášho telefónu svoj vlastný mobilný HotSpot.

 

Ak je nejaký problém, možno pomôže toto

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

prehravanie videi z youtube ma mobile

(peter, 22. 2. 2013 14:02)

dobry den potrebujem poradit.Mam nokiu 5530xm symbian a nejdu mi prehravat videa z youtube.Mam operu mobile a nejde to.Uz som vselico skusal a nic pomozte mi poradit dik

Re: prehravanie videi z youtube ma mobile

(om7ajk, 22. 2. 2013 23:41)

V prvom rade je potrebné mať v telefóne - v prehrávači médií - správne nastavené miesto prístupu APN pre streaming. Prehrávač médií môže mať v rôznych typoch Nokia telefónov rôzne názvy. Mali by ste sa do neho dostať napr.: Menu - Médiá - RealPlayer (napr.) a v ňom nastaviť pomocou: Voľby - Nastavenia - Streaming - Sieť. V položke Sieť je potrebné v Predvolenom mieste prístupu zadať ten správny názov.

Správny názov závisí od toho, ktorého operátora budete používať pri pozeraní YouTube. V prípade YouTube je vždy potrebné mať nastavené miesto prístupu internetové (teda nie wapové).

Pokúste sa to nastaviť a ak by ste mali niekde problém - napíšte - a ja sa následne pokúsim podrobnejšie danú vec opísať. Taktiež by bolo dobre mať najnovšiu verziu Opery Mobile, alebo skúsiť ísť na YouTube z tzv. vstavaného internetového prehliadača (ten z výroby - síce horší ako Opera Mobile, ale systémovo menej náročný u streamingu).

Môže sa stať aj to, že si budete musieť aktivovať Dynamickú verejnú IP adresu (v prípade Orangeu, alebo Telekomu). Nie je to drahé, ide len o jednorazový poplatok necelé 4 eurá. Zatiaľ sa ale treba pokúsiť aj bez tejto služby spojazdniť to čo potrebujete.

sony ericsson

(miroslav, 27. 2. 2012 19:29)

mám mobil Sony Ericsson a hore pri signále sa mi ukázala velké tlačené H

Re: sony ericsson

(om7ajk, 27. 2. 2012 20:23)

Aký model Sony Ericssonu máte?