Choď na obsah Choď na menu
 


Špeciality v nastaveniach, alebo čo keď vznikne problém...

29. 7. 2008

 

        Vo väčšine prípadov nebude v mobilných telefónoch fungovať streaming z tzv. externých stránok (napr. YouTube ), nepôjdu aplikácie Jimm, Slick a iné. V takom prípade (t.j. skoro vždy) je potrebné požiadať svojho mobilného operátora o aktivovanie služby Dynamická verejná IP adresa pre konkrétne telefónne číslo, na ktorom chceme dané služby používať. Platí sa iba jednorazový poplatok za aktiváciu vo výške 3,91 € s DPH (117,80 Sk s DPH)*. To je po finančnej stránke všetko. Ále:    

     

Streaming: keď nám operátor aktivoval službu Dynamická verejná IP adresa, je potrebné v nastaveniach v telefóne nakonfigurovať nové miesto prístupu APN. V prípade T-Mobilu v tvare internetplus, v prípade Orangeu v tvare internet.vip . Toto nové miesto prístupu je potrebné zmeniť iba v nastaveniach pre streaming za predpokladu, že chceme pozerať  streamované video z externých stránok. T.j. na dané stránky môžeme pristupovať aj z pôvodných APN (wap, orangewap, internet), ale ak už chceme sledovať, či sťahovať  samotné videá z týchto stránok, je potrebné mať nastavené v prehrávači streamovaného videa už len toto nové miesto prístupu APN  (pre istotu uvediem, že aj v prípade, že už máme aktivovanú službu Dynamická verejná IP adresa, stále môžeme používať aj pôvodnú statickú IP adresu, len je potrebné nezabudnúť opäť prestaviť miesto prístupu APN, tentoraz z nového na pôvodné, staré). 

        Ak však chceme pozerať streamované video iba zo stránok samotného operátora (T-Mobilu, alebo Orangeu), nie je potrebné si aktivovať Dynamickú verejnú IP adresu, ani nič prestavovať v miestach prístupu APN. V prípade T-Mobilu sa štandardne používa pre streaming z jeho vlastnej stránky miesto prístupu "internet" (ale môže sa aj "internetplus"), v prípade Orangeu je naopak nutné používať z jeho vlastnej stránky iba miesto prístupu "orangewap" (teda ani nie "internet" ani "internet.vip"). V Orangei sa dá použiť miesto prístupu "internet.vip" iba pre tzv. externé stránky. 
 

JimmSlick a iné: v prípade, že chceme plnohodnotne používať tieto aplikácie,  potrebujeme mať taktiež aktivovanú službu Dynamická verejná IP adresa, tak ako je uvedené v predchádzajúcom texte. Rozdiel je iba v tom, že nové miesto prístupu APN je potrebné nastaviť ako prednostné miesto prístupu. Vytvoríme si v tzv. osobných kontách nové miesto prístupu pod nejakým vlastným názvom (napr. Dynamik), aby sme ho potom vedeli pod prednostné miesto prístupu správne priradiť. Keď sme si takto vytvorili svoje nové konto pod vlastným názvom, napíšeme pre neho v položke "Miesto prístupu paketových dát APN" slovo internetplus (v prípade T-Mobilu), alebo slovo  internet.vip (v prípade Orangeu ). Potom sa vrátime do položky Prednostné miesto prístupu a následne vyberieme a priradíme mu toto nové miesto prístupu, ktoré sme si vytvorili (teda v tomto prípade naše nové konto pod názvom Dynamik). 

 

Prehliadač OperaMini a aplikácia Gmail ide bez problémov vo všetkých miestach prístupu APN, okrem wapových (t.j. nejde pod APN wap, orangewap a o2wap).         Pozor: OperaMini už ide aj pod APN orangewap aj o2wap. Gmail už tiež ide pod APN orangewap (doplnené 19. 2. 2010).

 

E-mailový klient v mobilných telefónoch pracuje vždy pod miestom prístupu APN "internet". Výnimku tvorí čiastočne Orange, kde e-mailový klient funguje aj cez miesto prístupu APN "orangewap", ale pozor - iba pre "orindžácke" e-maily. Preto ak chceme v sieti Orangeu používať elektronickú poštu prostredníctvom e-mailového klienta telefónu aj z iných e-mailových schránok, ako sú tie so suffixom orangemail.sk, je opäť potrebné nastaviť pre aplikáciu e-mailového klienta prístupové miesto APN ako "internet", resp.  prednostné miesto prístupu APN prednastaviť ako "internet". Samozrejme budú s APN "internet" funkčné aj "orindžácke" e-maily.

        Tip: Pokiaľ telefón umožňuje prednastaviť miesto prístupu ako "Vždy žiadať",  môžeme si vybrať pred spojením vždy to miesto prístupu, ktoré nám práve vyhovuje. Zväčša to bude APN "internet", avšak keď budeme chcieť prezerať domovské wapové stránky T-Mobilu, Orangeu, alebo O2, zvolíme si pred spojením wapové prístupové miesto APN - t.j. "wap" z T-Mobilu, "orangewap" z Orangeu, alebo "o2wap" z O2 (pozor, domovské wapové stránky T-Mobilu SK a Orangeu SK sa dajú prezerať iba vrámci vlastnej siete).

 

Pozor: 1, Pokiaľ som tu uviedol názov APN ako "internet", rovnako je možné použiť aj APN "internetplus" pre T-Mobile, či "internet.vip" pre Orange - za predpokladu, že máme aktivovanú Dynamickú verejnú IP adresu. 

           2, Slovné spojenie "Server požaduje overenie" sa niekedy uvádza pod výrazne odlišným označením ako "Autentifikácia SMTP".
 

 

 

Prednostné miesto prístupu je takým miestom prístupu APN, prostredníctvom ktorého sa pripájajú na sieť nainštalované aplikácie v telefóne (OperaMini, Gmail, Jimm, Slick, Fring, Nimbuzz, e-mailový klient a ďalšie). Malo by byť toto nastavenie nie wapové, ale internetové, t.j. v tvare "internet" pre sieť T-Mobilu a Orangeu, alebo "o2internet" pre sieť O2. Pokiaľ ale máme aktivovanú Dynamickú verejnú IP adresu, je rozumné zadať slovo "internetplus" pre sieť T-Mobilu, alebo slovo "internet.vip" pre sieť Orangeu. Či už však pre tieto aplikácie používame prednostné miesto prístupu APN, alebo si APN nastavíme pre prístup k jednotlivým aplikáciam samostatne (ak to prístroj umožňuje), cez wapové APN nám aplikácie chodiť nebudú. Je preto potrebné v takýchto prípadoch nastaviť vždy internetové APN.    

 

* Platí pre T-Mobile a Orange. O2 zatiaľ neumožňuje používanie tejto služby, avšak zatiaľ to ani nie je potrebné, nakoľko horeuvedené aplikácie fungujú aj pod statickou IP adresou.

 

Niektoré výrazy, alebo slovné spojenia môžu byť v zariadení (mobil, PC) odlišné, alebo sa tam vôbec nemusia nachádzať, v závislosti od výrobcu, prípadne typu zariadenia, či operačného systému.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Nenačítava

(viliam.jancek@centrum.sk, 28. 6. 2012 13:43)

Stránka emailu v centrume mi stále len načítáva, ale neotvára, iba stručná verzia, ale tá nie je použiteľná v plnom rozsahu pri odosielaní. Prosím o radu, ako dosiahnuť riadne otvorenie schránky. Svoju mailovú adresu som uviedol namiesto mena. Ďakujem !

Nenačítava

(viliam.jancek@centrum.sk, 28. 6. 2012 13:42)

Stránka emailu v centrume mi stále len načítáva, ale neotvára, iba stručná verzia, ale tá nie je použiteľná v plnom rozsahu pri odosielaní. Prosím o radu, ako dosiahnuť riadne otvorenie schránky. Svoju mailovú adresu som uviedol namiesto mena. Ďakujem !

Streamované video a Orange SK.

(om7ajk, 25. 5. 2009 0:05)

Dobrá správa. V posledných týždňoch funguje bez problémov prehrávanie streamingu z YouTube a z Free.sk, aj pri použití statickej IP adresy. Nie je teda potrebné si v tomto prípade aktivovať dynamickú IP adresu. Tým pádom nie je ani potrebné prestavovať miesto prístupu APN v prehrávači streamovaného videa. APN tu bude zadané v tvare "internet" (bez úvodzoviek).

Streamované video z Free.sk

(om7ajk, 6. 3. 2009 17:25)

Pre streaming z portálu Free.sk (www.free.sk), je potrebné aktivovať si Dynamickú verejnú IP adresu iba u operátora Orange SK a použiť nastavenia takým spôsobom, ako je uvedené v tomto príspevku pre Streaming (pre tzv. externé stránky, ako je YouTube a podobne). V prípade T-Mobilu a O2 ide všetko O.K. Nastavenia streamingu je tiež možné pozrieť na https://om7ajk.estranky.sk/clanky/nastavenia/nastavenie-streamingu-pre-t-mobile_-orange-a-o2

YouTube už funguje.

(om7ajk, 4. 3. 2009 21:30)

Od rána dnešného dňa (4.3.2009) už YouTube ide dobre, t.j. tak, ako tomu bolo do dňa 19.2.2009 (viď predchádzajúci komentár).

Nefunguje YouTube cez niektoré telefóny.

(om7ajk, 21. 2. 2009 11:06)

Od včera rána (20.2.2009) sa nie je možné dostať na stránky YouTube na niektorých mobilných telefónoch.

Presný opis problému: keď sa chceme dostať cez vstavaný prehliadač wapu a internetu v mobilnom telefóne (štandardný, "zabudovaný", od výroby daný prehliadač, ktorý je súčasťou firmvéru telefónu) na obľúbené stránky YouTube, zobrazí sa na displeji mobilu text: "Formát súboru neznámy". Prejavuje sa to pri obidvoch variantoch stránky YouTube, t.j. ako webovej http://www.youtube.com tak aj wapovej http://m.youtube.com , pri pripojení cez ktoréhokoľvek nášho mobilného operátora, prostredníctvom sietí GPRS a všetkých jej nadstavieb (EDGE, UMTS /3G/, HSDPA) a všetkých APN (wap, orangewap, o2wap, internet, o2internet, internetplus, internet.vip). A - pozor - pri drvivej väčšine mobilných telefónov, ktorých vstavaný prehliadač pracuje v programe Java.

Pri prístupe cez vstavaný prehliadač, ktorý pracuje v programe Symbian ide všetko v poriadku. Cez Operu Mini je prístup tak isto funkčný, avšak to nám veľmi nepomôže, keďže streamované video je možné pozerať len zo vstavaného prehliadača. Taktiež z PC je prístup bezproblémový, a to ako v prípade webovej, tak aj wapovej verzie (aspoň u novších vydaniach PC prehliadačov Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer a Google Chrome).

Vo všeobecnosti je teda možné snáď povedať, že tento problém sa vyskytuje u niektorých (alebo väčšiny?) telefónov, kde vstavaný prehliadač internetu a wapu pracuje v programe Java.

Zaujímavosti: špecifická Nokia E50 používa operačný systém Symbian, ale jej vstavaný prehliadač pracuje v programe Java, takže YouTube je v nej tiež nefunkčný. Zaujímavý Siemens S65 používa síce vo svojom prehliadači Javu, avšak napriek tomu v ňom YouTube ide v pohode. Preto nie je možné generalizovať tento problém na všetky telefóny s Javou či bez Javy. Zrejme aj iné softvérové parametre hrajú svoju rolu, avšak Java sa tu zdá byť ako určitý spoločný prvok.

om7ajk